Julens lov till sötheten

Jullov är ju fantastiskt underbart skönt! Bland annat under lovet har det bakats. Knäck, lussebullar, snickers, chokladkola och sånna klassiker. Men jag försökte mig även på några nykomlingar varav två blev extra uppskattade så de tänkte jag nämna här :)




Ckokladtäckt kola (liknar Dumle) ca 25 st
1. Smält 100 gram mjölkchoklad över vattenbad. Glasera (pensla) insidan av 25 små folieformar med chokladen. 2. Blanda alla ingredienser till kolan i kastrull: 1 dl vispgrädde, 0,5 dl ljus sirap, 0,5 dl socker och 0,5 dl kakao. Koka kolan under omrörning i ca 30 min (gör kulprov).
3. Kyl ned smeten något och fördela den i formarna. Pensla på ett lager med smält choklad.

Minttryffel ca 40 st
1. Krossa 25-30 Mariannekarameller fint, i en mortel eller med en kavel inslagna i en plastpåse.
2. Värm 1 dl grädde i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan. Finhacka 250 gram mörk choklad (70%) och rör ner i grädden. Tillsätt Mariannekrosset och rör tills allt är smält. Det kan vara svårt att få bort alla bitar av Marianne vilket skapar lite små mintbitar i tryffeln men jag tyckte det gav ett trevligt krisp åt tryffeln!
3. Låt blandningen svalna i en dryg timme i kylen. Forma sedan små bollar av chokladen, är de väldigt mjuka kan man stoppa dem i frysen en stund sedan.
4. Smält 200-250 gram vit choklad i vattenbad. Doppa tryfflarna i chokladen med hjälp av en gaffel. Låt torka och förvara sedan i kylskåp.

Mumma!